Try out obs de Mient

“Sla Je Vleugels Uit, Er Is Nog Zoveel Te Ontdekken”

door Peter Kaper, Taalrebel

Peter Smit, de schooldirecteur, begreep het helemaal. Dit is een manier om kinderen iets inspirerend aan te bieden, zonder het cultuurbudget aan te spreken (€ 11,62 per kind is in mijn optiek te laag). Hij voorspelde al dat de kinderen buiten hun eigen referentiekader gaan denken en vrijer gaan schrijven.

Tja, en daar sta je dan op een mooie woensdagochtend in oktober voor de klas.
Behalve een paar gastlessen op de basisschool van mijn jongste, waar iedereen mij kent, totaal geen ervaring in lesgeven. Ik besloot dat ik op dezelfde manier ging lesgeven. Geen Powerpoint, geen spiekblaadje, niets. Gewoon aan de slag en anticiperen en improviseren. Het enige wat ik had waren vier verschillende voorbeeld gedichten, met als thema een appel. De kinderen kregen de keus om in rijm, halfrijm, geen rijm of Haiku te gaan schrijven.

Met name groep 7 vond de Haiku interessant. Dit is een Japanse dichtvorm van drieregels in 5-7-5 klankgroepen met als thema natuur. Ik liet daar de kinderen vrij in, het mocht ook over iets anders gaan. Wij deden 4-7-4 klankgroepen. In Japan wordt met het aantal klankgroepen ook niet zo nauw genomen. De jongens in de klas sprak het vooral aan aangezien het lekker kort is wat geassocieerd wordt met “makkelijk”. Nou ze liepen er stuk op maar het lukte ze uiteindelijk en aan het eind van de les ontstond er een Haiku-slam voor de klas.

Dezelfde dag ontdekte ik een talent in de dop, Rona. Leuk joch met veel gevoel in zijn tekst, diep en poëtisch. De onzekerheden die ik had over mijn manier van lesgeven werden voor een flink deel weggevaagd.

De gedichten hebben we gebundeld en de kinderen hebben ze verkocht aan hun familie. En daar ontstonden twee gevolgen  waar ik nog niet aan gedacht had.  De scholen kunnen er zelf aan verdienen en zo hun, o zo belangrijke, cultuurbudget spekken en de kinderen leerden wat een boek uitgeven inhoudt. Oftewel: tekst creëren, bundel maken met eigen teksten en zelfgemaakte cover, controle, drukken en uitgeven.

Het was geweldig